tisdag 31 juli 2012

ترکیه برای جلوگیری از ‘تکرار کشتار حلبچه’ در سوریه مداخله می کند

داود اوغلو: ترکیه مصمم است اجازه ندهد کشتاری مشابه حلبچه در یک کشور همسایه تکرار شود
در حالیکه درگیری ارتش سوریه و مخالفان در شهر حلب ادامه دارد، ترکیه گفته است که مانع از کشتار پناهجویان به دست ارتش سوریه می شود و دبیرکل سازمان ملل در مورد توسل دولت سوریه به اسلحه شیمیایی هشدار داده است.
روز سه شنبه، ١٠ مرداد (٣١ ژوئیه)، منابع خبری ترکیه گزارش کردند که احمد داود اوغلو، وزیر خارجه آن کشور، گفته است که اگر نیروهای دولتی سوریه شهروندان سوری را که به مرزهای ترکیه می گریزند هدف حمله قرار دهد، ترکیه نسبت به چنین اقدامی واکنش نشان خواهد داد.
آقای داود اوغلو در مصاحبه با روزنامه حریت، چاپ آنکارا، گفته است: “اگر نیروهای سوری به سوی دهها هزار نفری که می کوشند به ترکیه بگریزند، آتش بگشایند، نه تنها ترکیه که جامعه جهانی نمی تواند در برابر چنین اقدامی سکوت اختیار کند.”
احمد داود اوغلو در این مصاحبه یادآور شده است که در سال ١٩٨٨، نیروهای صدام حسین، رئیس جمهوری وقت عراق، با توسل به اسلحه شیمیایی، حدود پنجهزار تن از کردهای آن کشور را در حلبچه به قتل رساندند بی آنکه ترکیه بتواند برای جلوگیری از چنین فاجعه ای اقدامی به عمل آورد.
به گزارش حریت، وزیر خارجه ترکیه هشدار داد: “ترکیه مصمم است اجازه ندهد کشتاری مشابه حلبچه در یکی دیگر از کشورهای همسایه روی دهد.”
اظهارات آقای داود اوغلو در حالی انتشار می یابد که درگیری سنگین بین نیروهای دولتی و مخالفان مسلح بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، همچنان در حلب، مهمترین مرکز افتصادی آن کشور، ادامه دارد و گفته می شود دهها هزار تن از ساکنان شهر و غیرنظامیانی که از مناطق دیگر به این حلب پناه برده بودند، به کشورهای همسایه پناه برده و یا به نواحی آرام تر سوریه، از جمله روستاهای نزدیک حلب گریخته اند.
شهر حلب در شمال سوریه و نزدیک مرز ترکیه واقع شده و برخی گزارش ها حاکی از آن است که مخالفان مسلح حکومت سوریه بر بخش هایی از مناطق اطراف حلب مسلط شده اند و به گفته برخی ناظران، امکان ایجاد نوعی “منطقه امن” برای مخالفان در مناطق مرزی فراهم آمده است. در جریان جنگ داخلی لیبی، مخالفان حکومت معمر قذافی با تمرکز در منطقه امن شرق آن کشور توانستند حملات علیه نیروهای دولتی را سازمان دهند.
مخالفان مسلح در حلببه گفته ناظران مخالفان حکومت سوریه در صدد ایجاد منطقه امن احتمالا در نزدیک مرز با ترکیه بوده اند
در صورتی که مخالفان حکومت سوریه در صدد ایجاد منطقه امن در نزدیکی مرز ترکیه باشند، احتمالا اظهارات وزیر خارجه ترکیه می تواند به منزله هشدار علیه حملات سنگین ارتش سوریه، از جمله بمباران هوایی و توسل به تسلیحات شیمیایی در چنین منطقه ای باشد.
به گزارش حریت، وزیر خارجه ترکیه گفته است که “حلب حساس ترین شهر منطقه است و نا امنی و بی نظمی عمومی در این شهر مستقیما بر امنیت و نظم در ترکیه تاثیر می گذارد و به همین جهت هم ترکیه تمهیدات لازم در این زمینه را پیش بینی کرده است” اما در مورد اینگونه “تمهیدات” توضیحی نداد.
پیش از این، گزارش هایی از اعزام واحدهای ارتش ترکیه به منظور تقویت حضور نظامی این کشور در نواحی مرزی مجاور سوریه انتشار یافته بود و مقامات حکومت سوریه نیز دولت ترکیه را به حمایت از مخالفان مسلح متهم کرده و گفته اند که بخشی از تسلیحات مورد نیاز مخالفان از طریق مرز ترکیه وارد سوریه می شود.

نگرانی بان کی مون از عملیات ارتش سوریه

احمد داود اوغلو به روزنامه حریت گفته است که تا کنون پانصد افسر ارتش سوریه، از جمله بیست و شش ژنرال و چهل و هفت سرهنگ در مخالفت با بشار اسد، از ارتش او جدا شده و به ترکیه گریخته اند.
ویرانی در حلببان با انتقاد از استفاده از تسلیحات سنگین علیه حلب درمورد توسل به اسلحه شیمیایی هشدار داده است
وزیر خارجه ترکیه گفت که “حملات ارتش سوریه علیه حلب تفاوتی با عملیات اسرائیل علیه نوار غزه ندارد” و افزود که در تماس با بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل گفته است که اگر این حملات به زودی متوقف نشود، وجهه و اعتبار سازمان ملل به شدت مخدوش خواهد شد.
آقای داود اوغلو افزود که به آقای بان گفته است سازمان ملل باید به وظیفه خود در قبال حمایت از غیرنظامیان در برابر حملات سنگین ارتش سوریه عمل کند و در این زمینه، اجرای قطعنامه های قبلی سازمان ملل را یادآور شده است.
دولت های روسیه و چین تا کنون با توسل به حق وتو در شورای امنیت، مانع از تصویب قطعنامه هایی علیه دولت سوریه شده اند و احتمالا اشاره وزیر خارجه ترکیه به قطعنامه های شورای امنیت در حمایت از غیرنظامیان در برابر حملات ارتش لیبی در جریان اعتراضات ضد دولتی در آن کشور است.
در گزارشی دیگر در همین زمینه، به گفته منابع سازمان ملل، دبیرکل این سازمان ضمن ابراز نگرانی شدید از ادامه درگیری نظامی در حلب، عملکرد ارتش سوریه در حمله به این شهر را هدف انتقاد قرار داده است.
بان کی مون گفته است که دولت سوریه در پذیرش طرح کوفی عنان، نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب برای حل بحران سیاسی سوریه، با توقف خشونت به منظور فراهم کردن زمینه مصالحه در آن کشور موافقت کرده و از مقامات سوری خواست که در جنگ حلب، از کاربرد اسلحه سنگین، از جمله توپخانه و هلی کوپترهای توپدار علیه مناطق شهری خودداری ورزند.
غزهوزیر خارجه ترکیه: حمله سوریه به حلب با حمله اسرائیل به غزه تفاوتی ندارد
آقای بان گفت که مقامات ارشد دولت سوریه بارها گفته اند که به تعهدات خود احترام می گذارند و افزود: “همه ما منتظر اقدام عملی آنان در این زمینه هستیم.”
دبیرکل سازمان ملل همچنین نسبت به خطر توسل حکومت سوریه به تسلیحات کشتار جمعی، به خصوص اسلحه شیمیایی، علیه مخالفان و شهروندان ابراز نگرانی عمیق کرد و گفت: “براساس قوانین بین المللی، استفاده از اینگونه جنگ افزارها ممنوع است و هرگونه استفاده ای از چنین تسلیحاتی، به منزله جنایتی هولناک و موضوعی برای توجه تمامی جامعه بین الملل است.”
چندی پیش، سخنگوی وزارت خارجه سوریه تاکید کرد که دولت آن کشور هرگز از اسلحه شیمیایی علیه شهروندان و مخالفان خود استفاده نمی کند. این اظهارات به منزله اعتراف حکومت سوریه به داشتن تسلیحات شیمیایی تعبیر شد و نگرانی جامعه بین المللی و حتی هشدار دولت روسیه در مورد هرگونه استفاده ای از اینگونه تسلیحات را در پی آورد.
در گزارشی دیگر از سازمان ملل، عربستان سعودی متن پیش نویس قطعنامه ای را برای توزیع در مجمع عمومی سازمان ملل تهیه کرده که در آن، ضمن تاکید بر لزوم توقف فوری خشونت در سوریه و اجرای کامل طرح کوفی عنان، از جامعه بین المللی خواسته شده است تا زرادخانه تسلیحات شیمیایی سوریه را تحت تدابیر امنیتی خاص قرار دهد.
این پیش نویس از حمایت اکثر کشورهای عرب برخوردار است اما هنوز تاریخ معینی برای بررسی و رای گیری در مورد آن تعیین نشده است و در هر حال، بر خلاف برخی قطعنامه های شورای امنیت، قطعنامه های مصوب مجمع عمومی برای کشورهای عضو الزام آور نیست.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar