söndag 28 oktober 2012

بدهکاران بزرگ بانکی برندگان خوش شانس گران شدن دلار


 افرادی که با دلار هزار تومانی وام گرفته اند و اقدام به خرید کرده اند و از بازپرداخت وام خود خودداری کرده اند اکنون حتی با احتساب سود و دیر کرد وام خود، در شرایطی که قیمت دلار به بیش از سه هزار و پانصد تومان رسیده است، عملا یک سوم پول خود را به سیستم بانکی بدهکارند و این به معنای آن است که دو سوم سرمایه سیستم بانکی کشور به جیب این بدهکاران رفته است.
در حالی که مردم عادی به ویژه اقشار پایین تر از متوسط جامعه درگیر مساله نسوان قیمت دلار هستند و با گران شدن تمامی کالاها بخاطر افزایش قیمت دلار به شدت تحت فشار می باشند، بدهکاران بزرگ بانکی که دهها و صدها میلیارد تومان از وجوهات سیستم بانکی را در اختیار داشته و با آن اقدام به خرید کالا، ارز، طلا و یا املاک کرده بودند، سود هنگفتی را از افزایش قیمت دلار بدست آورده اند که به واسطه شیوه غیرمعمول چرخش مبالغ در مجموعه مالی شان، عملاً مشمول حسابرسی های معمول نیز نمی شوند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی «بازتاب»؛ بنابر آمار رسمی شبکه بانکی کشور بیش از صدهزار میلیارد تومان وام به بدهکاران بزرگ بانکی داده است که بخش عمده این مبلغ توسط ده ها تن از سوپربدهکاران در ارقام دهها و صدها میلیارد تومانی دریافت شده است. این ارقام که از سال 1384 تاکنون عمدتا پرداخت شده، توسط دانه درشتهای اقتصادی به ارز، طلا، کالا و ملک که شتاب تورمی بیشتری در بازار ایران دارند، تبدیل شده است، و بسیاری از این افراد نیز از بازپرداخت بدهی های خود به سیستم بانکی خودداری کرده اند.


بنابر اظهار بانک مرکزی مجموع بدهی های معوق سیستم بانکی تا پایان سال گذشته به 60 هزار میلیارد تومان رسیده و این به معنی آن است که افرادی که با دلار هزار تومانی وام گرفته اند و اقدام به خرید کرده اند و از بازپرداخت وام خود خودداری کرده اند اکنون حتی با احتساب سود و دیر کرد وام خود، در شرایطی که قیمت دلار به بیش از سه هزار و پانصد تومان رسیده است، عملا یک سوم پول خود را به سیستم بانکی بدهکارند و این به معنای آن است که دو سوم سرمایه سیستم بانکی کشور به جیب این بدهکاران رفته است.
مروری بر فهرست بدهکاران بزرگ بانکی نشان می دهد که فارق از شرکت های بزرگ بدهکار نظیر ایران خودرو و سایپا، شهرداری و سایر موسسات عمومی، افرادی وجود دارند که ارقام بسیار درشتی را به سیستم بانکی بدهکارند.


به طور مثال نوردپروفیل صفا تنها به بانک ملی ایران مبلغی بالاتر از 1300 میلیارد تومان بدهی دارد در حالی که هیچگونه وثیقه ای بابت این بدهی ندارد و این شرکت معادل یک میلیارد و سیصد میلیون دلار از بانک ملی وام گرفته و بازپس نداده است که اکنون با احتساب دیرکرد و جریمه حتی اگر یک سوم آن مبلغ را بدهد، بدهی اش تسویه می شود و در واقع گروه نوردصفا که متعلق به فردی به نام رستمی صفا بوده، در جریان نوسانات نرخ ارز و بازار دیگر کالاها، بالغ بر دوهزار میلیارد تومان سود کرده است.
جالب آنکه رستمی صفا ابتدا از سوی احمدی نژاد به عنوان یکی از افراد مساله دار اقتصادی مطرح شد اما سپس و با حسنه شدن روابط وی با احمدی نژاد بعنوان صادر کننده نمونه از دست احمدی نژاد جایزه دریافت کرد.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar